В Одесі обговорили майбутній саміт Кримської платформи, участь в якому вже підтвердили представники 38-х країн. Організатором обговорення майбутнього порядку денного саміту і проблем тимчасово окупованого Криму виступив Міжнародний центр перспективних досліджень. Сам саміт відбудеться 23 серпня в Києві.



Участь в круглому столі взяли керівник служби міжнародних зв'язків Представництва Президента в Автономній Республіці Крим Євген Самуха, голова громади кримськотатарського народу Одещини Мєр'єм Джелілова, представник МЗС в Одесі Сергій Орлов, депутат парламенту Республіки Молдова Оазу Нантой, старший аналітик «Польського інституту міжнародних відносин» Мацей Занєвич, а також політологи та військові експерти Олександр Коваленко, Дмитро Колцун та Сергій Братчук. Модерував подію регіональний експерт МЦПД Ярослав Католик.

Дипломати і експерти зійшлися на думці, що ініціатива України щодо проведення саміту вже є відчутною перемогою нашої країни, адже питання незаконно анексованого Криму знову повертається до міжнародного порядку денного. Учасники конференції відзначили, що Російська Федерація залучає чимало сил і коштів для зриву саміту або, як мінімум, мінімізації кількості учасників, втім особливими успіхами російська дипломатія поки не може похизуватись.

Велику увагу учасники круглого столу приділили обговоренню проблем, пов'язаних з незаконною окупацією Криму Російською Федерацією. Зокрема, спробам Росії перетворити Азовське і Чорне море у "внутрішні озера" цієї країни, зусиллям по блокуванню українських портів, мілітаризації Кримського півострова, розміщення там ядерного озброєння, посилення екологічного навантаження на півострів, а також виснаження природних ресурсів Криму.

Також учасники заходу зійшлися на думці, що проведення подібного саміту може сприяти більш тісному співробітництву України з іншими країнами, які також постраждали від російської агресії, а, значить, і об'єднанню зусиль держав у питанні вирішення проблем, що виникли внаслідок військової агресії.

Учасники круглого столу також заявили, що в разі успіху формат Кримської платформи цілком може використовуватися іншими країнами для вирішення проблем, пов'язаних з окупацією їхньої території іншими державами. А отже до України зараз без перебільшення прикута увага якщо не всіх, то однозначно багатьох представників світової спільноти.

ВІдео: https://www.youtube.com/watch?v=Woyle514-5o&t=2108s

12-08-2021