Активісти «Правого сектора», «Самооборони Майдану», «Автомайдану України»  провели попереджувальну акцію проти роботи  відділень російських банків  у Луцьку - «Сбербанку Росії», «БМБанку», «Промінвестбанку», «ВТБ Банку», «VS Банку», банку «Русский стандарт».
Пікетували банки у середу, 9 квітня.

Попереджувальна акція проти відділень російських банків

Активісти висунули вимогу до керівництва банків, аби вони закрили свої філії та зняли вивіски з приміщень , оскільки банки належать країні, що окупувала Крим та готується до активних бойових дій на іншій території України. Таким чином банки беруть участь у фінансуванні антиукраїнської політики Кремля, армії та спецназу РФ. Тому, банки, які підпорядковуються Росії, так само як і їхні співробітники, свідомо чи не свідомо виступають колоборантами.

У разі невиконання вимог добровільно, учасники громадських об’єднань залишають за собою право на всі потрібні заходи для унеможливлювання діяльності установи.

Попереджувальна акція проти відділень російських банків

Першою чергою активісти завітали до «Сбербанку Росії»,  де їх зустрів директор відділення Валерій Попко. Він розповів, що відділення «Сбербанку Росії» юридично належать Україні, тому причини закривати відділення банку немає.

Однак лідер «Правого сектора» заперечив директору, адже юридична приналежність банку – лише деталь і фактично усі гроші, які є в обігу, фінансують країну-окупанта. Валерій Попко аргументував свою непохитну позицію також і тим, що він до фінансування Росії не має жодного стосунку, так як банк лише дочірня філія «Сбербанку Росії», на що Павло Данильчук відповів, що навіть якщо це дочірня структура, вона всерівно опосередковано передає кошти в Росію.

Віталій Попко пообіцяв, що передасть звернення громади до центрального керівництва, але на вимогу зняти вивіску різко заперечив і грозився тим, що викличе наряд міліції. Попри ці погрози активісти закрили вивіску чорним поліетиленом.

Опісля цього активісти відвідали сусідній банк під назвою «БТБ». Директор відділення Микола Дуда вислухав вимоги активістів та запевнив, що найближчім часом вони будуть виконані, адже незабаром банк перейде у власність українців.

Надалі активісти завітали у «Промінвестбанк». Варто зауважити, що у цьому банку представників громадських організацій зустріли не надто привітно і навіть агресивно. До присутніх вийшла директор відділення Наталія Суркова. Вислухавши усі вимоги активістів Наталія Суркова визнала, що банк таки належить Росії, але якщо відділення закриють, то багато сімей залишаться без годувальників. На що Богдан Климчук, активіст самооборони відповів, що ті сім’ї точно не бажають, щоб їхніх дітей забирали до війська.

Наступним банком, до якового завітали громадські активісти,  став «VS Bank». Директор відділення  радо поспілкувалася з активістами і пообіцяла передати вимоги її керівництву.

Останнім банком, який відвідали представники громадських об’єднань, став банк «Русский стандарт».
Начальник відділення у Волинській області Анаталій Матвіюк на час прибуття активістів уже чекав їх на порозі банку. Після оголошення вимог, Матвіюк, як і решта начальників відділення банків, аргументував функціонування банку тим, що юридично він належить Україні і не фінансує Росію. Активісти вислухали його позицію і попросили передати звернення до вищого начальства, а опісля цього заклеїли поліетиленом напис «Русский».
У планах активістів було завітати і до «ВТБ банку», але вони оголосили про обідню перерву об 11 годині дня. Варто зауважити, що у філії банку, що на Рівненський, працівники ховалися за комп’ютерами та відмовлялися відчиняти двері будівлі.

Прес-служба «Правого сектора» Волині

09-04-2014