Довгоочікуванне послаблення карантинних заходів співпало з початком Тижня громадського здоров’я, що проводиться в Україні з 11 по 17 травня з ініціативи ЦГЗ МОЗ.



В цьому році, говорячи про здоров’я українців, особливу увагу ми будемо приділяти загрозі COVID-19. Відповідь на COVID-19, сталий розвиток і посилена увага до профілактики та лікування НІЗ є ключовими і взаємопов'язаними аспектами громадського здоров'я в даний час. Якщо відповідь на пандемію не пристосована для запобігання і контролю ризиків НІЗ, ми зазнаємо невдачі в боротьбі за життя багатьох людей в той момент, коли їх вразливість зросте.

Як відомо, люди, що мають хронічні захворювання більш складно переносять будь-які інфекції. Тому наша задача – профілактика і контроль неінфекційних ( хїронічних) захворювань.

Заступник гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗ Владислав Збанацький відмітив: «Неінфекційні захворювання ускладнюють перебіг будь-яких інших захворювань, і COVID19 не є винятком. Дуже важливо, за наявності хронічних захворювань, не лише дотримуватись вимог обмежувальних заходів, а й не припиняти лікування супутніх хвороб (вчасно приймати ліки, вимірювати тиск тощо). Крім того, важливо запобігати виникненню НІЗ через регулярні фізичні навантаження, дотримання принципів здорового харчування та відмову від тютюнокуріння та алкоголю».

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що більшість людей, інфікованих COVID-19, переносять захворювання не вимагаючи спеціального лікування. У той же час, літні люди і ті, у кого є серйозні проблеми зі здоров'ям більш схильні до ускладненого перебігу захворювання.
З 6 регіонів ВООЗ європейський регіон в найбільшій мірі уражений захворюваністю і смертністю від неінфекційних захворювань (НІЗ), і зростання кількості хворих на НІЗ викликає стурбованість. Серцево-судинні захворювання, рак, хронічні респіраторні захворювання та діабет є одними з основних причин смерті та інвалідності в європейському регіоні, і все більша частка дітей і дорослих живуть з надмірною масою тіла або ожирінням, що є одним з основних факторів ризику НІЗ.

Профілактика та боротьба з неінфекційними захворюваннями особливо важливі під час цієї пандемії, тому що неінфекційні захворювання є основними факторами ризику для пацієнтів з COVID-19. Пандемія COVID-19 продемонструвала вразливість людей з супутніми захворюваннями. В Італії недавній звіт показав, що у більшості (96,2%) пацієнтів, які померли в стаціонарі від COVID-19, були супутні захворювання, перш за все НІЗ. Найбільш поширеними НІЗ серед цих пацієнтів були гіпертонія (69,2%), діабет 2 типу (31,8%), ішемічна хвороба серця (28,2%), хронічна обструктивна хвороба легень (16,9%) і рак (16, 3%) .

Зв'язок між тяжкістю COVID-19 і НІЗ була також зареєстрована в Іспанії, Китаї, США та ін.

Дані цієї та попередніх пандемій свідчать про те, що без належного ведення хронічні стани можуть погіршуватися через стресові ситуації, викликані обмеженнями, небезпечними економічними ситуаціями і змінами нормального поведінки стосовно здоров'я.

Отже, головними кроками на шляху профілактики є:
  1. Виконання правил особистої гігієни
  2. Здорове харчування
  3. Оптимальна фізична активність
  4. Відмова від шкідливих звичок
  5. Уникання стресу
  6. Своєчасне відвідування лікаря та виконання рекомендацій
Протягом тижня, провідні експерти будуть розповідати читачам про основні питання щодо збереження здоров’я: як правильно харчуватись, які вправи робити щоб підтримати здоров’я, як стрес впливає на організм і як його позбавитись тощо.

Слідкуйте за нашими новинами та залишайтесь здорові.


ЦГЗ МОЗ України
Наталя Усенко

11-05-2020