Конституційний суд (КС) України не може приймати рішення через відсутність кворуму після відмови декількох своїх членів брати участь в засіданнях,  повідомляє представник Верховної Ради в КС Ольги Совгир.


 
Раніше повідомлялося, що четверо суддів КС, які не підтримали рішення по визнанню неконституційними ряду підтриманих президентом країни Володимиром Зеленським антикорупційних норм, відмовилися брати участь в роботі суду до врегулювання кризи, що склалася у відносинах між гілками влади.
 
"Те, що судді покинули засідання, означає те, що у Конституційного суду немає кворуму, кворум - це 12 суддів. Якщо взяти, що зараз у нас є 15 обраних суддів, четверо покинули засідання, залишається 11 суддів, тобто суд паралізований, рішення він приймати не зможе ", - пояснила Совгиря, додавши, що судді покинули пленарне засідання під час розгляду питання трактування положень конституції із земельних питань.
 
Раніше Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про припинення повноважень діючого складу Конституційного суду у відповідь на наслідки визнання ним статті Кримінального кодексу, яка передбачала покарання посадових осіб за недостовірне декларування, неконституційною.
Цей крок суддів призвів до закриття доступу до Єдиного реєстру електронних декларацій, що в свою чергу, стало порушенням системи антикорупційної реформи, що є обов'язковою умовою для безвізового режиму України з ЄС.

Згодом робота Єдиного реєстру електронних декларацій було відновлено.
 

05-11-2020